Home > Nieuws > Altera Vastgoed koopt 108 appartementen in complex ArgentiniŽ van corporatie Stadgenoot

Altera Vastgoed koopt 108 appartementen in complex ArgentiniŽ van corporatie Stadgenoot

16-05-2013

De Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot heeft een deel van het nieuwbouwcomplex ArgentiniŽ verkocht aan Altera. Op 16 mei zijn de contracten getekend. Het gaat om 108 woningen, inclusief 108 parkeerplaatsen in de onderliggende parkeergarage, die door Altera in de vrije sector zullen worden verhuurd. Met de verkoop is een bedrag van Ä 34 miljoen gemoeid.

Argentinië is een nieuwbouwcomplex aan het Amsterdamse IJ dat door woningcorporatie Stadgenoot is ontwikkeld. Het bestaat uit twee gebouwen met in totaal 216 woningen en 3.000 m² bedrijfsruimten op de begane grond. Van de 108 woningen in het oostelijk gelegen gebouw heeft Stadgenoot er 44 verkocht en worden er 64 verhuurd in het middensegment, aan mensen die voordien een sociale huurwoning bij Stadgenoot huurden. De 108 woningen in het westelijk gelegen gebouw biedt Altera nu aan in het vrije sector huursegment, voor prijzen die variëren van € 975 tot € 1.500 per maand. De bedrijfsruimtes op de begane grond blijven vooralsnog in bezit van Stadgenoot.

In nauwe samenspraak met de gemeente Amsterdam is ervoor gekozen in Argentinië 64 huurwoningen in het middensegment aan te bieden, exclusief voor mensen die met een relatief hoog inkomen in een sociale huurwoning wonen. De overige woningen zouden door Stadgenoot worden verkocht of tegen marktconforme prijzen verhuurd in de vrije sector. Omdat door de economische crisis de verkoop langzamer liep dan gehoopt, en Stadgenoot het niet tot haar kerntaken rekent huurwoningen in de hogere prijsklasse te verhuren, is ervoor gekozen de helft van het totaal aantal woningen aan een institutionele belegger aan te bieden. Na een openbare aanbesteding is de keuze op Altera gevallen.

Gerard Anderiesen, bestuurder van Stadgenoot: “De verkoop aan particulieren liep behoorlijk goed, maar gezien het economisch tij waren we daar misschien nog wel een jaar mee bezig geweest. De verkoop in één keer aan een grote belegger levert weliswaar minder opbrengst per woning op, maar daar staat tegenover dat we minder renteverlies lijden en dat we het geld in één keer beschikbaar hebben om te investeren in nieuwe projecten. Alles afwegende hebben we voor dat laatste gekozen”.

Altera Vastgoed is een sectoraal vastgoedfonds, waar alleen Nederlandse pensioenfondsen in participeren om op indirecte wijze in vastgoed te beleggen. René Hogenboom, algemeen directeur van Altera Vastgoed: “Deze verwerving past goed in ons beleid om huurappartementen in belegging te hebben in Amsterdam en open te staan voor verwervingsmogelijkheden bij corporaties. Op deze wijze kunnen alle segmenten in de huurmarkt bediend blijven worden.”

Nieuwsoverzicht