Home > Nieuws > Ekkersrijt: een ingewikkelde maar leuke puzzel

Ekkersrijt: een ingewikkelde maar leuke puzzel

26-01-2012

SON - Een ingewikkelde puzzel, dat is de blikvanger van het nieuwe Meubelplein Ekkersrijt. Het gebouw, al optimistisch Hart van Ekkersrijt gedoopt, verrijst momenteel op de voormalige binnenplaats van de meubelboulevard.

Voor bouwer Pennings uit Rosmalen is het een moeilijke klus, maar wel een leuke uitdaging, zo blijkt bij een rondleiding op de bouw.

Het gebouw in de vorm van een hart krijgt – anders dan aanvankelijk gemeld – geen horecafunctie. Drie zaken delen de 5000 vierkante meter op twee verdiepingen: Prenatal, Swiss Sense en Auping Plaza. De Aupingwinkel betreft een franchisezaak en niet zoals eerder gemeld een eigen merkvestiging.

De horeca komt in het grote, rechthoekige gebouw, waarvan deze week de eerste betonnen kolommen zijn geplaatst. Verdeeld over twee verdiepingen met overdekt terras is er plaats voor een restaurant/brasserie en een koffiecorner. Uitbater wordt Cox & Co dat nu met twintig zaken in Roermond actief is, onder meer in de Designer Outlet en bij enkele Intratuinvestigingen in Limburg. Via een loopbrug – nu al deels zichtbaar – wordt het hoofdgebouw verbonden met het hartgebouw.

Terug naar de bouw, waar gewerkt wordt aan de blikvangers: zeventien sprieten die straks, als de topjes erop staan, 25 meter hoog zijn. Mogelijk dat ze ook nog verlicht worden; vooral over de kosten daarvan wordt nog overlegd.

Een van de stalen gevaartes ligt nog op de grond.

Hoofduitvoerder Toine Maas van Pennings laat zien hoe ingewikkeld het is. Elk van de ongeveer vijftien uitstulpingen moet exact op de goede plaats zitten om het dak, een vloer of de stutten te verankeren. "Ja, er is van tevoren goed over nagedacht.

Voorgebakken

Alles is helemaal voorgebakken. Een foutje en je kunt ze allemaal weggooien", aldus Maas. En inderdaad, de vergelijking met Lego-speelgoed dringt zich op. Een van de flappen moet met geweld opengeklikt worden om er een dwarsbalk in te bevestigen. Huub van Grunsven van Penning, bij het project betrokken als ontwikkelaar: "Alles moet kloppen. Zeker bij de overgangen tussen staal en beton. Anders krijg je lekkages, condensvorming of roest."

Opvallend in het ontwerp zijn de 1250 meter stalen banden die het hartgebouw het uiterlijk van een vogelnestje geven. Door de ontwerpers 'tagliatelle' gedoopt, naar de platte pastavorm. Ook daarvoor zitten de bevestigingsogen al op hun plek.

Een ander ingewikkeld detail dat heel wat hoofdbrekens kostte, vertelt Van Grunsven: de zekering van de zeventien sprieten. "Nu staan er stutten onder de dwarsbalken, omdat die anders de sprieten zouden wegdrukken. Pas als de tweede verdiepingsvloer eraan vast zit, worden ze gezekerd. Daar hebben we heel wat over gebrainstormd."

Uitdaging

De nieuwbouw staat straks voor een deel over de bestaande bouw heen, nog zo'n uitdaging. Lederland wordt volgende week 'overkluisd' door een stalen balk van ruim dertig meter. De huidige zaken krijgen ook nog een luifel, zodat oud en nieuw wel heel dicht bij elkaar komen te liggen.

De bouw ligt momenteel op het strakke schema, ondanks de regen. Maas en Van Grunsven hopen nog enkele weken op goed weer, zodat de fundering ongehinderd op kan drogen.

Puzzel

Momenteel wordt daaraan de laatste hand gelegd. Wel al klaar is een grote waterbak voor de sprinklerinstallatie.

(bron, incl. meer afbeeldingen en video: Eindhovens Dagblad 23-1-2012)

Nieuwsoverzicht