Home > Nieuws > Altera Vastgoed: Eerste halfjaar 2016 dynamisch en met positieve ontwikkelingen

Altera Vastgoed: Eerste halfjaar 2016 dynamisch en met positieve ontwikkelingen

23-08-2016

Altera Vastgoed heeft de resultaten over het eerste halfjaar van 2016 gepubliceerd in een extern Halfjaarverslag. Het halfjaar werd gekenmerkt door een bijzonder hoge dynamiek en positieve ontwikkelingen.

Het aantal aandeelhouders is gestegen naar 35 door de toetreding van zes nieuwe aandeelhouders  in de sector Woningen, waaronder pensioenfondsen, een verzekeraar en een vermogensfonds. Er werd met € 70 miljoen toegetreden in deze sector door zowel nieuwe als bestaande aandeelhouders.

Vier woningcomplexen zijn in exploitatie genomen met 143 appartementen en 31 eengezinswoningen in Rotterdam, Amsterdam, Scheveningen en Blaricum. Vijf complexen met 247 woningen zijn dit halfjaar aan de zekere pijplijn toegevoegd in Hoofddorp, Nijmegen, Utrecht, Ridderkerk en Maarssen, waardoor in totaliteit nog op tien locaties de realisatie van 526 appartementen en 31 eengezinswoningen is vastgelegd. Naar verwachting zullen in de tweede helft van 2016 meerdere projecten aan de pijplijn worden toegevoegd.

De positieve herwaardering van de sector Woningen bedroeg dit eerste halfjaar 4,8%, zodat evenaring van de waardestijging in 2015 van 7,7% in zicht komt. Het fondsrendement bedroeg over dit halfjaar 6,5% bij een bezettingsgraad van 97%.

In de sector Winkels zijn op 7 juli 30 winkelpanden, al of niet met bovenwoningen en verspreid gelegen in winkelstraten van meerdere gemeenten, verkocht voor in totaliteit € 26 miljoen. Hoewel de bezettingsgraad van de Winkels tijdelijk is gedaald naar 90% staat daar tegenover dat de verhuuractiviteiten sterk zijn toegenomen. In het afgelopen halfjaar is al voor € 6,2 miljoen jaarhuur aan contracten afgesloten, wat al meer is dan over geheel 2015 (€ 6,1 miljoen). Het fondsrendement voor Winkels is over de eerste halfjaar van 2016 met 1,2% in lijn met dezelfde periode in 2015. De verwachting is echter dat de komende jaren weer een periode van lichte waardestijging kan aanbreken.     

In februari werd afscheid genomen van de sector Kantoren door verkoop van 20 kantoorobjecten voor € 182,1 miljoen.

In de sector Bedrijfsruimten is onder meer succesvol verhuurd in logistieke objecten te Venray en Venlo met een opwaardering van de portefeuille met 2,1% als gevolg, waardoor het fondsrendement in deze periode is toegenomen tot 4,9%. De bezettingsgraad bedraagt medio 2016 92%. In februari  werden zeven objecten verkocht voor € 35,3 miljoen.

Lees het halfjaarverslag 2016 (pdf)

Nieuwsoverzicht